De Haas, Monnickendam In Monnickendam waren twee werven, beide sinds het eind van de 18e eeuw in het bezit van de familie Kater. De ene helling "Aan de haven" aan de havenmond, de andere werf "Aan ’t Prooijen" lag oostelijk van het gat. De werf "Aan ’t Prooijen" was in de 18e eeuw eigendom van Cornelis Claasz Kater. Cornelis Claasz Kater werd in 1795 gestraft voor zijn prinsgezinde houding waarna de werf "Aan ’t Prooijen" werd onteigend. In 1820 kwam de werf opnieuw in bezit van de familie Kater. Klaas Cornelis Kater was de laatste van het geslacht Kater op de werf "Aan ’t Prooijen". Rond 1890 nam zijn schoonzoon Cornelis de Haas de werf over. Na zijn dood in 1913 zet zijn zoon Klaas Cornelisz de Haas het bedrijf voort. De werf werd in 1922 verkocht aan Willem van Goor uit Kampen.
Gebouwd voor Jan Uithuisje, visser op het eiland Marken. Tot 1954 in gebruik bij zijn zoons Pieter en Cornelis. Door Peter Dorleijn geheel gerestaureerd naar authentieke staat. 1954 - 1961: eigenaar onbekend; recreatief gebruik, gezonken. 1961 - 2017: Peter Dorleijn, Hoorn. 2017 - heden: Stichting Behoud Zuiderzeebotter MK 63, kortweg: Stichting MK 63
Schipper aan het woord
De MK63 is van oorsprong een Marker botter, in 1912 gebouwd bij De Haas in Monnickendam. Het schip kwam in 1962 in het bezit van Peter Dorleijn, nadat het was uitgediend voor de visserij. Een jarenlange restauratie volgde. Tijdens de restauratie kwam Peter in contact met (oud-)vissers. Hun verhalen inspireerden hem tot een uitgebreid onderzoek naar de zeilvisserij op Zuiderzee en IJsselmeer. Het resultaat is te vinden in de vijfdelige boekenserie ‘Van gaand en staand want’ en in ‘De bouwgeschiedenis van de botter’. Een paar maal per jaar oefenen we het visserijambacht uit op de wijze zoals dat eeuwenlang gebruikelijk was. Zo blijven kennis en vaardigheden behouden. Met de MK63 maken we jaarlijks een reis naar het Oostzeegebied, Engeland of de Duitse of Deense kust. Zo kunnen nieuwe schippers hun vaardigheden oefenen in het varen op stromend water en het navigeren op zee.