Nieuwsbrief mei 2016


Wij stellen voor: De Hoornse Schouw


  


Het ontstaan van de Stichting Hoornse Schouw

In oktober 1992 is mede op initiatief van Peter Dorleijn, Bas Baltus (voorzitter vereniging Oud Hoorn) en Roger Tonnaer contact opgenomen met de toenmalige gemeenteraad. Zij stelden aan de orde dat er nog slechts drie schouwen over waren van een relatief grote vloot tijdens de twintiger en dertiger jaren. Vanuit cultuur-historische overweging was het erg belangrijk dat op zijn minst één schouw zou worden bewaard voor de toekomstige generaties.

Op dat moment werd de HN (Hoorn) 20 te koop aangeboden. Het idee was om dit schip aan te kopen en onder te brengen in een stichting. Belangrijk was om het schip dan te gebruiken voor allerlei representatieve promotiedoeleinden.

Gelukkig zag de gemeente het belang hiervan in, en is het schip aangekocht en overgedragen aan de inmiddels op 12 januari 1993 opgerichte Stichting de Hoornse Schouw. De eerste voorzitter werd Bas Baltus. 
De stichting heeft tot doel het behoud van authentieke Hoornse vissersschepen in het algemeen, alsmede het promoten van de geschiedenis van de Hoornse visserij.

Hoeveel vrijwilligers heeft de stichting?

Momenteel bestaat de stichting uit ruim 20 vrijwilligers. Deze zijn vaak goed technisch en ambachtelijk geschoold. Daardoor kunnen zij op een professionele wijze met eerbied voor de oude technieken alle restauratie en onderhoudswerkzaamheden zelf uitvoeren.

Leuk is de onderlinge uitwisseling van ervaring met de andere vrijwilligers en participanten binnen het Centrum Varend Erfgoed. Niet te vergeten natuurlijk alle vrijwilligers die graag meehelpen en gaan zeilen tijdens de vele tochtjes die jaarlijks worden gemaakt op het IJsselmeer.

Natuurlijk zijn nieuwe vrijwilligers en met name de jeugd van Hoorn en omstreken van harte welkom. Hou daarom ook deze nieuwsbrief, de vele flyers en krantenartikels in de gaten.

Zeer regelmatig wordt er tijdens bijv. rondje cultuur met jongeren tussen 12 en 16 jaar gevaren. Ook worden er vaartochtjes gemaakt met leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs.

De schouwen HN 1, HN 20 (spekbakken) en fuikenboten HN 1 en HN 30

De Hoornse schouwen werden vanwege hun eenvoudige en nogal rechthoekige (dus veel goedkopere)  bouwwijze in de volksmond " spekbakken " genoemd.

Tijdens de vele vaartochtjes wordt er door de schipper en vrijwilliger met veel plezier verteld over de wijze waarop vroeger werd gevist op o.a. paling, haring en ansjovis.

Af en toe wordt er nog op authentieke wijze gevist tijdens wedstrijden.

Fuikenboot HN 30

De fuikenboten (bijboot) waarvan de HN1 momenteel wordt gerestaureerd zijn te bezoeken op het terrein van het Centrum Varend Erfgoed Hoorn. De beide Hoornse schouwen liggen aan de steiger in de museumhaven.

[image;346;320|NL|link;largeImage;org|nvt|Fuikenboot HN 1]

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Hoornse schouw HN 1 als vissersschip werd geregistreerd in de gemeente Hoorn

In 1916 werd de opdracht gegeven tot de bouw van deze schouw door Klaas Blokker, grootvader van Jan Blokker, (een van de vrijwilligers van de stichting Hoornse schouw). In 1995 werd dit schip geschonken door de fam. Maters en was het geregistreerd onder het nummer HL 5.

Daarom zal deze zomer op 27 augustus tijdens de klinknagelrace extra aandacht gegeven worden aan dit feit. Hou daarom onze website in de gaten:  www.dehoornseschouw.nl

Welke inkomsten heeft de stichting, wat zijn de toekomstplannen en zijn er nog wensen?

De stichting is volledig zelfvoorzienend maar krijgt regelmatig donaties, schenkingen, sponsorbijdragen en sponsoring in natura en kan rekenen op fondsenwerving op projectbasis, wanneer er bijv. een nieuw grootzeil moet komen of wanneer er grote reparaties zoals b.v. het vernieuwen en opnieuw klinken van het vlak (bodem).

Natuurlijk blijft het altijd een uitdaging om steeds voldoende fondsen te verwerven om alle kosten van onderhoud en restauratie te bekostigen.

Daarom zijn onze (betaalde) vaartochten en daguitstappen erg belangrijk en iedereen die dat graag eens wilt ervaren is van harte welkom.

Informeer of kom langs op zaterdagmiddag. Meestal is er wel iemand aanwezig om je te woord te staan en varen we, mits de weersomstandigheden dit toe staan.

Informeer bij de balie in het vernieuwde bezoekerscentrum van het Centrum Varend Erfgoed Hoorn.

Mailen kan natuurlijk ook op: info@dehoornseschouw.nl

Wensen hebben we nog altijd, meer vaartochtjes, onze kennis overdragen aan de jeugd, behouden van deze prachtige authentieke vissersschepen voor de toekomstige generaties en natuurlijk mooi weer om heerlijk te zeilen op het prachtige IJsselmeer.

Tekst: Hendrik Fongers 


Terug naar de nieuwsbrief in de browser


Ons Varend Erfgoed

Welkom!
Fotoalbum
Ontmoetingscentrum
Museumhaven
Kenniscentrum
Faciliteiten
Historische schepen
Informatie schepen
Restauratieprojecten

Onze activiteiten

​Zeilschip huren

Over ons

​Openingstijden
Bereikbaarheid en Parkeren
Over Centrum Varend Erfgoed

Links

Stichting De Hoornse Schouw
Stichting Restauratie & Instandhouding Zeilende Vissersschepen Hoorn
Stichting Behoud Zuiderzeebotter MK 63
Cultuur Hoorn
Vereniging Oud Hoorn
Watertaxi Hoorn

Social Media: FacebookInstagram

Like, Volg en Deel: 

 

Nieuws

  • Meevaren met de botter MK 63 naar Volendam, Marken, Amsterdam of Enkhuizen!

Tagpagina

Ga naar onze tagpagina

Contact

  • Stichting Varend Erfgoed Hoorn
  • Schuijteskade 22 - Oostereiland
  • 1621 DE Hoorn
  • info@varenderfgoedhoorn.nl
  • Routeplanner
  • Btwnr. 850941519B01
  • Kvknr. 53594754

Rekeningnummer

IBAN: NL79 RABO 0163 8446 31

Privacybeleid

Privacy Beleid SVEH
Protocol Datalekken

Nieuwsbrief

* invoer verplicht

Archief

Archief Nieuwsbrief

 

Zoeken?

 

Verhuur Botter/Schouw

Copyright 2025 - Stichting Varend Erfgoed Hoorn
Inloggen | Ziber Website | Design by Studio Emmerink