Eens ging de zee hier tekeer: documentaire over de Zuiderzee / IJsselmeer 

Vanaf zaterdag 4 juni is om 20.40 uur, op NPO 2, de vierdelige documentaireserie ‘Eens ging de zee hier tekeer’ te zien bij MAX. Op deze dag is het exact negentig jaar geleden dat de Afsluitdijk volledig gedicht was en de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. In deze serie duikt Huub Stapel in de geschiedenis van de Zuiderzee. Hij volgt de Zuiderzee vanaf haar gloriejaren in de Gouden Eeuw tot de meest recente ontwikkelingen in het huidige IJsselmeer. 

Huub Stapel zoekt uit wat de bouw van de Afsluitdijk betekende voor de voormalige kustbewoners van de Zuiderzee. Hoe was het om getroffen te worden door de ingrijpende beslissing van de overheid om een zee te temmen? Hij spreekt met zowel deskundigen als met directe nazaten van de voormalige kustbewoners. Afstammelingen van Zuiderzeevissers, vissersvrouwen, dijkwerkers en pioniers van het land vertellen de verhalen die zij uit de overlevering hebben meegekregen.

De botter van Stichting MK 63, die in de Museumhaven van het Centrum Varend Erfgoed ligt, is decor geweest bij de opnames en is in alle afleveringen te zien. Veel van de teksten van Huub werden op de botter ingesproken.

huubstapeleghdztk109 kopie huubstapeleghdztk109 kopie
Filmopnames op MK 63 Filmopnames op MK 63