Havenlicht Hoorn in de ether

Behoud van erfgoed

Vanaf vrijdagmiddag 20 tot en met zondag 22 augustus 2021 is het Centrum Varend Erfgoed Hoorn het middelpunt van het International lighthouse & lightship weekend.

De werf van de Stichting Varend Erfgoed Hoorn, op de kop van het Oostereiland, verandert van 20 tot 22 augustus in een zendlocatie. In dit weekend wordt het ILLW (International Lighthouse and Lightship Weekend) gehouden en wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het behoud van dit nautische erfgoed.

Radiozendamateurs proberen in dit weekend met zoveel mogelijk andere vuurtorens in contact te komen. Dit doen ze al zo’n 20 jaar, steeds in het derde weekend van augustus, maar dit jaar voor het eerst vanuit Hoorn.

Het havenlicht van Hoorn bestaat al zeker sinds de 17e eeuw en was altijd een belangrijk navigatiepunt voor schepen op de toen nog open Zuiderzee. Precies 100 jaar geleden kwam het havenlicht in aanmerking voor aansluiting op het elektriciteit net. De houten constructie kwam later in verval en werd in 1968 gesloopt. Lang heeft de haven van Hoorn niet zonder licht gezeten, want in 1977 werd een de huidige replica geplaatst.

 

Zendamateurs 

De Amersfoortse radioamateur Maurice Goossens: “Aan boord van schepen zijn voor navigatie en communicatie tegenwoordig moderne technieken beschikbaar. Tot de jaren 90 van vorige eeuw werd op zee nog genavigeerd door het peilen van radiobakens met systemen zoals DECCA en LORAN-C. Nu gebeurt dat geautomatiseerd met Radar Beacons of met GPS. Kennis van radiogolven en morse code is al lang niet meer nodig.”

“We maken ouderwets gebruik van de korte golf. We weten vooraf niet hoe ver komen en met hoeveel tegenstations we verbinding maken. Dat maakt het spannend. We zijn erg blij dat de Stichting Varend Erfgoed ons onderdak heeft aangeboden. Hier heb je mooi de ruimte voor antennes.”, aldus de radioamateur.

Zie voor verdere informatie: International Lighthouse Lightship Weekend - ILLW (https://illw.net)

 

Tentoonstelling ”Waar zijn we”
Het ILLW combineert mooi met de tentoonstelling over scheepsnavigatie zoals die vanaf ca. 1700 plaats vond. Deze tentoonstelling is nog tot eind augustus te bezichtigen in het ontmoetingscentrum op de zondagen van 13:00 tot 16:00 uur.

 

Lighthouse Hoorn 2 Lighthouse Hoorn 2
Lighthouse Hoorn 3 Lighthouse Hoorn 3
Lighthouse Hoorn Lighthouse Hoorn