Foto-expositie Centrum Varend Erfgoed

Werk in uitvoering

HOORN – ‘Werk in uitvoering’ is de titel van een foto-expositie in het Centrum Varend Erfgoed op het Oostereiland in Hoorn. Met een serie grote foto’s geven de eigenaars van historische schepen een kijkje achter de schermen. De expositie is tevens de aftrap voor nieuwe activiteiten in het Ontmoetingscentrum aldaar. 

Altijd werk aan het schip

Wat zou de historische haven van Hoorn zijn zonder die sfeerbepalende oude klippers, tjalken, botters, schouwen, aken en andere historische schepen? Ze brengen reuring in het havengebied en vormen het visitekaartje van de oude havenstad. Wat weinigen beseffen is dat het een hele uitdaging is om de schepen – vaak al meer dan een eeuw oud – in goede conditie te houden. Voor het behoud van de historische vloot in Hoorn is in 2013 het Centrum Varend Erfgoed opgericht, met een werkplaats, opslagruimten en een Ontmoetingscentrum en Museumhaven waar bezoekers welkom zijn. 

Op de schepen en in het Centrum wordt naar hartenlust gezaagd, getimmerd, geklonken, gesmeed, gebreeuwd, gesmeerd en gebikkeld, want met zo’n oud schip is het werk nooit af. De foto’s in de expositie geven daar een indruk van, aangevuld met informatie. Er zijn filmfragmenten over de restauratie van een botter. Je ziet in welke benarde posities men soms moet werken, hoe zwaar, smerig, oorverdovend en mooi het werk kan zijn en wat eigenaars en vrijwilligers allemaal voor hun schip overhebben. Iets om nog eens bij stil te staan als je Hoorns historische vloot bewondert, in de haven, op het terrein van het Centrum Varend Erfgoed, in de Museumhaven en langs het Oostereiland.

Elke zondagmiddag open

De expositie is van 6 september tot eind november elke zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk voor bezoekers, natuurlijk volgens de RIVM-richtlijnen (o.m. een vaste looproute en een maximumaantal van tien bezoekers tegelijk). Adres: Schuijteskade 22, op de zuidpunt van het Oostereiland in Hoorn. Meer informatie over de expositie en overige activiteiten is te vinden op de website: www.varenderfgoedhoorn.nl (http://www.varenderfgoedhoorn.nl)

BotterEB58BoeiselRTWEB BotterEB58BoeiselRTWEB
RIVM check RIVM check